Dlaczego ludzie żyją tak długo?
4 grudnia 2009, 08:15Od wielu lat badacze starają się zidentyfikować geny, dzięki którym ludzie dożywają wieku o połowę dłuższego, niż spokrewnione z nimi małpy. Naukowiec z University of South California twierdzi, że odnalazł sekwencję DNA, która może być odpowiedzialna za ten niezwykły skok ewolucyjny.
Bąbelki są bolesne i... kwaśne
30 września 2010, 07:57Choć z mniejszą intensywnością, gazowane napoje działają na te same receptory w jamie nosowej, co chrzan czy musztarda (Journal of Neuroscience).
Antybiotyki pomagają chorym na progerię
30 czerwca 2011, 11:45Sirolimus, in. rapamycyna, i jego pochodna ewerolimus, które dotąd stosowano m.in. w transplantologii przy zapobieganiu odrzuceniu przeszczepu, odwracają efekty starzenia u dzieci z zespołem progerii Hutchinsona-Gilforda (HGPS).
Na ludzkim języku zidentyfikowano receptory tłuszczu
13 stycznia 2012, 11:29Nasz język wykazuje powinowactwo do tłuszczu, co umożliwia jego wykrywanie. Osoby z różnymi wariantami genu CD36 wykazują różną wrażliwość na "tłusty" smak (Journal of Lipid Research).
Peptyd z białka jajka obniża ciśnienie
10 kwietnia 2013, 09:35Jak donoszą naukowcy z Jilin University, peptyd RVPSL z białka jaja kurzego znacząco obniża ciśnienie krwi. Podczas eksperymentów wykazano, że skutecznością dorównuje niskim dawkom popularnego leku kaptoprylu.
Powstanie test na alzheimera?
8 lipca 2014, 12:08Brytyjscy naukowcy zidentyfikowali 10 białek, których występowanie w krwi może wskazywać na ryzyko wystąpienia w przyszłości choroby Alzheimera. Jeśli odkrycie się potwierdzi, to w najbliższym czasie wiedza ta może posłużyć do selekcji osób do testów klinicznych leków mających za zadanie powstrzymanie rozwoju choroby, a w przyszłości może powstać prosty standardowy test medyczny.
Dieta z orzechami włoskimi chroni przed chorobą Alzheimera
22 października 2014, 12:22Dieta uwzględniająca orzechy włoskie może pomagać w zmniejszeniu ryzyka, opóźnieniu początku czy spowolnieniu choroby Alzheimera.
O 180 st. zmienili pogląd na gojenie złamań
19 sierpnia 2015, 10:46Dotąd sądzono, że fibryna odgrywa kluczową rolę w gojeniu złamania. Zamiast tego okazało się, że zasadniczy dla gojenia jest jej rozkład (fibrynoliza).
Wyższe BMI = gorsze funkcjonowanie poznawcze
18 października 2016, 10:50Naukowcy z Uniwersytetu Arizony odkryli, że wyższy wskaźnik masy ciała (BMI) negatywnie wpływa na funkcjonowanie poznawcze starszych dorosłych. Powodem jest stan zapalny.
Podgatunek pewnej bakterii aktywnie wspomaga rozwój raka jelita grubego
17 lipca 2017, 10:17Podgatunek bakterii Streptococcus gallolyticus aktywnie wspomaga rozwój raka jelita grubego (ang. colorectal cancer, CRC).